
Jabloň, odrůda "Kožená reneta zimní"
Pochází z Francie, kde se údajně pěstovala už v 17. století. Je to krásný strom s bujnou, mohutnou korunou, může se sázet v sadech, zahradách, i kolem cest.
Říká se jí “Kožuchy, Koženky nebo Koženáče, to proto, že slupka jejich jablek je velice pevná. Jablka prý nevypadají moc lákavě, jsou zelenošedé, narezlé s bílo žlutou dužinou. Nám se ale líbí, jak pro svou chuť tak pro své vlastnosti.
Tyto jablka se sklízí později na podzim od října až do prosince. Když se sklidí dřív, rychle uvadnou. Mají nakyslou chuť a hodí se do povidel, na mošť i pálení. Komu nevadí silnější slupka, sní je i tak.
Strom je dlouhověký, odolný proti mrazu a téměř netrpí padlím. Je nenáročný na stanoviště, potřebuje jen vlhčí, těžší, hlubší půdu a chladnější prostředí. Plody nemají strupovitost a při správném skladování, ve vlhčím prostředí, vydrží i do léta.
Kdo by měl chuť vysadit si Koženou renetu zimní na zahradě, ať počítá s tím, že nejlepší je to udělat na podzim kvůli vláze. Plodit začne buď 5.,6. nebo 8. rokem a bude hojně plodit co 2 až 3 roky.
Úroda
Kdo se vydá o prázdninách do přírody, půjde kolem polních cest, alejí nebo kolem lesa narazí na spousty dobrot v podobě zralých plodů na ovocných stromech. Na co konkrétně se můžete v červenci a srpnu těšit, jsme shrnuli níže a přidali jsme také oblíbené recepty našeho týmu.
Všichni jsme se shodli, že ovoce je nejlepší sníst jenom tak, čerstvě utržené ze stromu, kdy je krásně prohřáté sluníčkem a voní létem. Nicméně, každý z nás pak přišel s tím, že takový koláč, marmeláda nebo kompot někdy v lednu ze zásob z mrazáku nebo spižírny taky není k zahození.
Zde jsou naše poklady. Někdy jsou to recepty rodinné a někdy jsou osvědčené z internetu.
Simonovy višně v rumu
Tak tento recept zvládne skutečně každý. Vyžaduje vypeckované višně, zavařovací sklenici a rum. Velikost sklenice a kvalita rumu dle vlastního uvážení.
Višně se nacpou do sklenice, zalijí se po okraj rumem. A je hotovo.
Alenin čokoládový koláč s višněmi v rumu
Protože višně, rum a čokoláda spolu krásně ladí, navazujeme receptem na čokoládový koláč. Do receptu se hodí jakékoliv ovoce výraznější chuti, takové které nepřebije čokoláda.
- 200 g tmavé čokolády. Může být 70% kakaa, ale stačí i čokoláda na vaření
- 150 g okapaných višní v rumu
- 5 vajec
- 100 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- špetka soli
V receptu je sice 100g cukru, ale není na škodu dát míň třeba jen 80 g a ochutnat, jestli je to dost nebo málo a teprve podle toho přidat.
Postup:
- předehřát troubu na 200.
- čokoládu rozpustit s máslem.
- žloutky smíchat s 50 g cukru, solí a vyšlehat až napění a zesvětlají. Šlehačem nebo v robotu to jde líp, ale odvážní můžou i ručně.
- Do žloutkové směsi zamíchat rozpuštěnou čokoládu. Čokoláda by být jen vlažná.
- Do směsi viz. bod 4 zamíchat mouku až vznikne homogenní hmota.
- Bílky a 50 g cukru vyšlehat do pevného sněhu.
- ⅓ bílků zamíchat do čokoládové směsi. Je třeba trocha něhy, v receptu není žádný prášek do pečiva nebo nic co by těsto zvedlo, to mají na starost právě našlehané bílky. Až se vám podaří vytvořit homogenní hmotu tak po částech opatrně zapracujte zbytek. Nejlíp to jde stěrkou. Určitě nepoužívejte metlu.
- Těsto se nalije na plech, ideální je, když je výška těsta tak 2-3 cm.
- Hotovo je za 20-25 min. Koláč svou konzistencí tak trochu připomíná brownie, je lepší, když je vhlčí a ne přesušený. Sušší koláč zachrání kupa šlehačky a zdobení ze zbytku naložených višní.
Bublanina Pavlovy ženy
Copak může být léto bez třešňové bublaniny? Nemůže. Možná právě proto najdete na tento oblíbený moučník spoustu receptů. Pavlova žena dělá tento. Je jednoduchý, rychlý a fakt dobrý.
- Vypeckované třešně
- 200 g cukr krystal
- 4 vejce
- 100 ml horké vody
- 100 ml oleje
- 1 bal. prášku do pečiva
- 250 g hladké mouky
- Špetka soli
Postup:
- předehřát troubu na 180.
- žloutky se ušlehají s cukrem do bíla.
- přidá se do nich voda.
- přidá se olej.
- mouka se smíchá s práškem do pečiva a vsype se do směsi žloutků, cukru, vody a oleje. Zamíchá se.
- z bílků a špetky soli se ušlehá pevný sníh a ten se opatrně vmíchá do do směsi viz. bod 4. Vmíchávejte opatrně.
- Těsto se přelije do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem. Rozměr cca. 32x 22 cm.
- peče se 30-35 min.
Petrův oblíbený třešňový kompot
Pokud jste se přejedli čerstvých třešní, bublaninu nemůžete ani vidět, nemáte místo v mazáku a na stromě je toho stále až moc, zavařujte. Vhod vám může přijít snadný, Petrův oblíbený recept na kompot.
- 600 g cukru
- 2 l vody
- 2 kg třešní
Postup:
- Pořádně umýt a vypeckovat třešně. Ideálně za pomoci odpeckovače, protože dělat tuhle práci ručně je pěkná otrava. Klobouk dolů všem, co na to nejsou líní.
- Třešně namočit do studené vody a nechat uležet. Stačí po dobu co se bude vařit voda na nálev.
- Připravit nálev. Do vařící vody nasypat cukr, zamíchat a směs odstavit z plotny v momentě, kdy se cukr rozpustí. nechat zchladnout. Stačí po dobu, co se sklenice plní třešněmi.
- Naplnit sklenice třešněmi. Někdo má rád velké sklenice, někdo menší. Jaké použít záleží na tom, kolik jste schopní kompotu spotřebovat najednou. Byla by škoda, abyste snědli půlku a tu druhou jste pak po 14 dnech našli zapomenutou v lednici pokrytou plísní.
- Naplněné sklenice zalít nálevem, tak aby byly všechny třešně pod hladinou.
- Víčka, ideálně šroubovací, nahřát horkou vodou a sklenice jimi uzavřít.
- Sterilizovat 25 min při teplotě 85 stupňů. Pokud máte doma myčku, dá se sterilizovat v ní. Sklenice se jednoduše naskládají do myčky, zapne se program s nejvyšší teplotou a po hodině se myčka vypne, sklenice vyndají a nechají vychladnout.
- Hotový kompot skladuje v suchu, chladu a tmě. Tak vydrží rok až dva. Po delší době už ovoce ztrácí barvu i chuť.
Švestkový a meruňkový koláč naší Eriky
Erika peče, hodně a ráda. Švestkový a meruňkový koláč jsou její 2 klasiky. Má na ně “pořádnou” a “línou” variantu receptu. Nemohla se rozhodnout, kterou z nich sem dát a tak tu najdete obě. Jsou kypré, voňavé a dobré s drobenkou i bez ní. Byla by škoda je nezkusit.
“líná varianta”
nic se u ní neváží, používá se hrnek a vše se jen smíchá.
Těsto:
- Hrnek 250 ml
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukr krupice
- ½ hrnku oleje
- ¾ hrnku mléka
- 2 vejce
- ¾ sáčku prášku do pečiva
- Špetka soli
- Vypeckované švestky nebo meruňky
Drobenka:
- ½ hrnku hrubé mouky
- ½ hrnku cukru krupice
- ¼ hrnku másla (100 g)
- 1 lžička skořice
Postup:
- Předehřát troubu na 170.
- Připravit drobenku smícháním másla, mouky, cukru a skořice. Nejlépe to jde rukama, prostě všechno pořádně promnout mezi prsty až vznikou hrudky a je hotovo.
- Smíchat mouku, cukr, prášek do pečiva.
- Přidat mléko, olej, vejce a špetku soli.
- Prošlehat ručním mixérem nebo v robotu. Jde to samozřejmě i ručně vařechou. Vytvoří se homogenní těsto.
- Nalít do pekáčku - ten se buď vyloží papírem a pečení nebo se pomaže máslem a vysype moukou. Ideální velikost je 35x40cm. Těsto je v něm třeba rovnoměrně rozprostřít.
- Na těsto rozprostřít švestky a posypat drobenkou.
- Peče se cca 40 min.
“pořádná varianta”
když je čas, Erika volí tuhle variantu, kde se ingredience váží a těsto kyne.
Drobenku používá stejnou a tak už se recept na ni neopakuje.
- 500 g hladké mouky, někdy dává půl na půl s hrubou.
- 65 g cukru
- 250 ml mléka
- 125 g změklého másla
- 1 kostka droždí, může být i droždí sušené
- Špetka soli
- Vypeckované švestky nebo meruňky
Postup:
- Předehřát troubu na 200
- Smíchat mouku, cukr a sůl
- Ohřát mléko a rozpustit v něm droždí a máslo
- Do mouky s cukrem a solí zamíchat viz. bod 3.
- Zpracovat do hladkého těsta. Není třeba zpracovávat dlouho, stačí jen do dosažení požadované konzistence. Pokud děláte těsto v robotu, dejte si extra pozor “přehnětené” nebo “překynuté” těsto vede k tomu, že je upečená buchta suchá a tvrdší.
- Zakrýt utěrkou a nechat 30 min na teplém místě kynout.
- Po vykynutí znovu prohníst. Opět není třeba přehánět.
- Vyválet a přemístit na plech.
- Poklást švestkami nebo meruňkami a nechat kynout dalších 30 min.
- Posypat drobenkou.
- Peče se 40-45 min.