
Hrušeň obecná, odrůda “Muškatelka šedá”
Zmínky o ní se objevují od 2.poloviny 18.století. Je to původní česká odrůda, která se nejprve pěstovala ve Středočeském kraji – Čáslavi, Kutné hoře, odkud se dále rozšířila.
My ji ve výsadbách využíváme pro její velikost, odolnost, nenáročnost a minimální náchylnost k nemocem včetně rzi.
Dorůstá “jen” do výšky 10m a průměr koruny těch 10 také nepřekročí.
Tuto hrušku je možné vysazovat v oblastech s polohou až do 600 nadmořské výšky, protože je velmi odolná vůči mrazu. Je nenáročná na stanoviště i kvalitu půdy. Snese jak vlhčí tak sušší podmínky. Nevadí jí ani vítr. Není třeba ji hnojit. Může se vysazovat do alejí kolem cest, min. 4 m od hrany komunikace.
Pokud se budete v srpnu toulat krajinou a narazíte na žlutozelené hrušky, zkuste si utrhnout. Třeba to bude právě Muškatelka šedá. Potěší vás šťavnatou, sladkou, muškátově kořenitou chutí.
Nejlepší je právě jen tak samotná, ale dá se z ní udělat prakticky všechno – marmelády, džemy, kompoty. Můžete ji usušit, moštovat, ale samozřejmě i vypálit, pokud jste příznivci domácích destilátů. Jediné, co vás možná pozlobí je menší velikost plodů cca 100 g.
Slivoň domácí, odrůda “Durancie”
Durancie je odrůda z cca 15.století, pravděpodobně pochází z Moravy, kde se vždy hodně pěstovala. Říká se jí take Duranče nebo Kadle.
Je to odrůda odolná proti Šárce, červivosti a unese i vyšší polohy – do 600 m.n. odolá mrazu, toleruje vítr, ale v suchu se jí příliš nedaří. Aby měla krásné, dobré plody potřebuje teplé, slunné stanoviště a propustné živné půdy s dostatkem vlhkosti.
Když si obec přeje doplnit ovocný sad nebo obocnou alej slivoněmi, a je tam pro ně vhodné prostředí, je právě ona naší volbou.
Sám o sobě je to pěkný strom, má kulotitý tvar a není příliš vysoký – dorůstá do 6m. Koruna má obvykle průměr okolo 4m. Je nutné ho pravidelně prořezávat, ale tu trochu péče vrátí sto násobně.
Plodí už po 5ti letech a dožije se okolo 50. Švestky dozrávají v druhé polovině září a sklízí se do poloviny října. Plody pěkně voní, jsou sladné, střední velikosti s nazelenalou dužinou. Nejlepší je sníst je jako takové nebo použít do povidel, kompotů a na slivovici. Do buchet nebo jiných jídel, kde je potřeba plody vypeckovat se moc nehodí, protože dužinu od pecky pořádně neoddělíte.
Pokud byste chtěli i ve své obci vysadit ovocné stromy a třeba právě starých odrůd, dejte nám vědět, rádi vám pomůžeme.